Guvernul Republicii Moldova

Agenția Relații Interetnice

A A A

A fost inaugurată expoziția de pictură și sculptură ”Chișinăul Meu, Moldova Mea”

În incinta Casei Naționalităților a fost vernisată expoziția de artă plastică și sculptură ”Chișinăul Meu, Moldova Mea”, semnată de regretatul artist plastic Gheorghe Munteanu și sculptorul Iurii Terehov, membrii Asociațiai internaționale de prietenie și colaborare ”Moldova și Rusia”.

 

 

Totodată, în cadrul evenimentului, Ansamblul folcloric bulgar ”Vâglence” (Уголёк), conducător Artistic Ana Pagur, a prezentat pentru publicul spectator un recital de muzică. Expoziția este dedicată anului aniversar a Republicii Moldova și a mun. Chișinău și are drept scop promovarea culturii, valorilor și patrimoniului cultural din țară.

 

Despre Gheorghe Munteanu vorbim nu doar ca artist plastic dar și ca dascăl, care pe parcursul vieții sale a îndrumat în arta plastică și critica de arte nenumărați discipoli, care astăzi prin ei transmit mai departe întreaga  activitate a pictorului, în multiple metropole ale civilizației contemporane. Plasticianul a desfășurat o prodigioasă activitate didactică pe parcursul a cinci decenii în cadrul mai multor instituții de învățământ. A fost decorat cu distincția de stat Artist al Poporului al Republicii Moldova și Cavaler al Ordinului de Onoare al Republicii Moldova.

 

Iurii Terehov a confecționat peste 1.000 de clopote, a restaurat zeci de icoane, sfeşnice şi cruci. În turlele a peste 700 de biserici şi mănăstiri din ţară şi din străinătate răsună clopote confecţionate de meşter. Lucrările maestrului au fost prezentate în cadrul a peste 300 de expoziţii.Sculptorul este co-autor al bustului Doinei şi Ion Aldea Teodorovici. Tot de Iurie Terehov a fost realizat şi clopotul de la Complexul Memorial „Eternitate”, cu o greutate de 370 de kilograme. De măiestria lui Iurii Terehov au auzit şi slujitorii bisericilor din străinătate. Artistul a turnat şi restaurat la comandă clopote pentru lăcaşe din Marea Britanie, Grecia, România, Rusia şi Ucraina.

Agenda

Nu există încă articole.

Subscribe to Agenda