Guvernul Republicii Moldova

Agenția Relații Interetnice

A A A

Conducerea ARI s-a întâlnit cu o delegație a Guvernului Statului Israel

Directorul general al Agenției Relații Interetnice, Nicolae Rădița, a avut la data de 10 aprilie curent o întrevedere cu o delegație a Guvernului Statului Israel, condusă de Michael Malchieli, Ministrul pentru Servicii Religioase, aflat într-o vizită în țara noastră la invitația rabinului-șef din Republica Moldova, Pinchas Zaltsman.
 
Delegația Statului Israel și liderii Cultului Religios Iudaic Ortodox ”Agudat Israel în Moldova” au mulțumit autorităților moldovenești pentru susținerea etnicilor evrei. În acest sens, Nicolae Rădița a declarat că Guvernul Republicii Moldova este consecutiv în atenţia pe care o acordă comunităţii evreieşti şi depune eforturi deosebite pentru educarea toleranţei şi luptei împotriva antisemitismului la nivel naţional, în particular în cadrul învăţământului şcolar şi altor diverse măsuri educative şi culturale. De asemenea, directorul general adjunct a menționat că ARI continuă să promoveze, prin instrumentele aflate la îndemâna, consolidarea cadrului de acțiune la nivel național, regional sau internațional, care să prevină şi să sancţioneze antisemitismul, precum şi oricare alte manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială şi intoleranţă. Agenția Relații Interetnice va oferi în continuare tot suportul necesar pentru consolidarea relațiilor interetnice.
 
Totodată, discuția s-a bazat pe mandatul Agenției, fiind menționate cele mai importante obiective ale instituției, precum și cele mai relevante activități organizate în parteneriat cu comunitatea evreiească din Republica Moldova, și anume: comemorarea în fiecare an, pe data de 27 ianuarie, a victimelor Holocaustului; implicarea comunității evreiești în desfășurarea acțiunilor organizate de către ARI.
 
Un alt subiect al discuțiilor a vizat funcționarea Centrului-Muzeu ”Memoria Holocaustului și Toleranță Interetnice”, în incinta Casei Naționalităților, care prin intermediul expozițiilor tematice și activitățile educaționale, păstrează memoria victimelor Holocaustului atât a evreilor, cât și a romilor. În acest sens, Michael Malchieli s-a arătat interesat să susțină acest Centru prin completarea cu materiale informative de care dispune Muzeul Yad Vashem din Ierusalim.
 
De asemenea, au fost abordate și alte subiecte privind întreținerea cimitirelor evreiești, încurajarea implementării politicilor educaționale privind studierea Holocaustului și altor crime de război, dar și promovarea multiculturalismului.
 
La finele întrevederii, părțile și-au exprimat disponibilitatea de a asigura o cooperare eficientă și pe viitor.

Agenda

Nu există încă articole.

Subscribe to Agenda