Pentru că romii au dreptul să cunoască şi să transmită publicului, cât mai multe din istoria lor, dar şi din valoroasa lor zestre culturală, la data de 8 aprilie, în incinta Casei Naționalităților a fost lansată monografia ”Bafta Romă a lui Pavel Andreicenco”, semnată de dr. Svetlana PROCOP, cercetător conferențiar, Centrul de Etnologie, Institutul Patrimoniului Cultural.
În prezenta lucrare s-a încercat o completare a informațiilor despre o personalitate cunoscută din republică – dansator, coregraf, scriitor şi lider al mişcării sociale a romilor în Republica Moldova – Pavel Andreicenco (1930–2001). Potrivit autoarei, cartea cuprinde fapte şi mărturii, colectate de pe paginile presei republicane, care demonstrează polivalența talentului acestui om de artă.
În mesajul său, directorul general al Agenției Relații Interetnice, Nicolae Rădița a menționat că lansarea monografiei, face parte din șirul acțiunilor consacrate Săptămânii Culturii Rome, ce se desfășoară în Republica Moldova. Vorbind despre protagonistul cărții, Nicolae Rădița a menționat că Pavel Andreicenco a fost fondator şi preşedinte al Societăţii social-culturale „Romii Moldovei” (1990), unul dintre primii care a apelat la autorităţile locale, solicitând ajutor și sprijin pentru comunitatea romă.
Ediția acestei cărți este finanțată de Agenția Relații Interetnice, dar și cu contribuția financiară a Ministerului Culturii al Republicii Moldova, în conformitate cu decizia Comisiei de selecție pentru editarea cărții naționale.
Prezentă la eveniment, Diana Silvestru, Șef interimar Direcția Arte, Industrii Creative și Educație Artistică, Ministerul Culturii, a subliniat faptul că Guvernul Republicii Moldova a majorat resursele financiare pentru editarea cărții naționale și a îndemnat minoritățile etnice să participe la Programul pentru editarea cărții naționale, pentru că sunt acceptate și cărțile scrise de către minoritățile etnice.
Monografia a fost editată în anul 2023, de către Editura Lexon Prim. În acest context, Eduard Potânga, Directorul Editurii a menționat că monografia va fi prezentă cel mai mare târg de carte din spațiul românesc, Bookfest 2024, ce se va desfășura în luna mai la București.
Cartea reprezintă revenirea la destinul unui mare om de cultură -Pavel Andreicenco, care a intrat în istoria republicii noastre ca solist al ansamblului „Joc” (1949–1962), al grupului de dans al orchestrei „Fluieraş” (1962–1973), coregraf şi director artistic al ansamblului „Mioriţa”, apoi şi „Speranţa”. Artist al Poporului din RSS Moldovenească (1966). Este bine cunoscut aportul lui Pavel Andreicenco în cinematografia naţională. A jucat mai multe roluri, producându-se în filmele: „Poienile roşii” (1966), „O șatră urcă la cer” (1975), „O întâmplare la festival” (1976), „Vârsta de trecere” (1981), „Cum să devii celebru” (1984), „Sunt vinovat” (1993) etc.
A fost printre primii care a vorbit într-un interviu despre execuţia în masă a ţiganilor, care a avut loc la Chişinău, în zona Poşta Veche. Aici a vrut să fie ridicat un monument copiilor şi adulţilor romi, victime ale celui de-al Doilea Război Mondial. Cavaler al ordinului „Meritul civic” (1999), Pavel Andreicenco este cunoscut şi ca autor al cărţii „Десять тетрадей в клеточку” (,,Zece caiete în pătrăţele”), ce povesteşte despre soarta dificilă a poporului rom, care timp de multe secole a cunoscut umilirea şi lipsurile, iar în secolul al XX-lea a fost supus unui adevărat genocid. Se pare că experienţa de activitate socială a lui „Paşa – rom spaţial”, cum l-a numit cândva Emil Loteanu, poate servi drept exemplu viu pentru acei tineri activişti şi lideri ai mişcării sociale a romilor care şi-au asumat nobila misiune de a face realitate din visele şi aspiraţiile lui Pavel Andreicenco.